Aristoteles wist ruim 300 jaar voor Christus al dat aandacht alles groter maakt. Hij wist dat te veel aandacht voor angst zou leiden tot selffulfilling prophecy en te veel aandacht voor veiligheid zou leiden tot gevaar. Als Aristoteles destijds net zo veel had getwitterd als Trump nu doet, dan hadden wij dat ook geweten en was ons veel leed bespaard gebleven.
Als Aristoteles had kunnen twitteren, dan had de Dodo nog vrolijk rondgehuppeld op Mauritius, was Ajax vorig jaar finalist in de Champions League geweest, was het dijbeen van Bill Hillmann ongeschonden gebleven en zou de IKEA generatie gewoon blijven voortbestaan.
De 32-jarige Bill Hillmann had in 2014 al 10 keer de stierenrennen in Pamplona overleefd, toen hij het E-book ‘Hoe overleef je de stieren van Pamplona’ publiceerde. Enkele maanden na die publicatie, rende Hillmann voor de elfde keer voor de stieren uit, en belandde met een doorboord dijbeen in het ziekenhuis. Als Aristoteles had kunnen twitteren, dan had Bill Hillmann zijn E-book waarschijnlijk nooit geschreven.
Ajax zag in mei van dit jaar de Champions League-droom in de allerlaatste minuut uiteenspatten. Ajax verspeelde een riante uitgangspositie op de finale van de Champions League. Het Ajax van trainer Erik ten Hag leidde bij rust met 2-0 tegen Tottenham Hotspur. Lucas Moura dompelde de formatie uit Amsterdam alsnog in diepe rouw met drie doelpunten. De laatste treffer van de Braziliaan viel in de 96e minuut. Als Aristoteles had kunnen twitteren, had Ten Hag er in de rust niet zo op gehamerd die voorsprong niet meer uit handen te geven en had Ajax gewoon in de finale gestaan.
De Dodo waande zich in de 17de eeuw veilig op het afgelegen eiland Mauritius. Omdat de dodo daar geen natuurlijke vijanden had, was hij in de loop van de tijd het vliegvermogen kwijtgeraakt; immers, als je voor niemand hoeft te vluchten, heb je niet zoveel aan vleugels. Toen Mauritius echter een bevoorradingsstation werd voor de Nederlandse VOC-vloot, was het lot van de Dodo snel bezegeld. De tamme Dodo was immers een makkelijke prooi, niet alleen voor de hongerige scheepsbemanning, maar ook voor de katten, ratten, honden en varkens die met de handelsschepen meekwamen. Omdat de Dodo op de grond nestelde, vielen ook de eieren en de jonge Dodo’s snel aan deze geïmporteerde nieuwe vijanden ten prooi. Ook het kappen van bomen maakte het leven er voor deze bosvogel niet gemakkelijker op. Eind 17de eeuw was de Dodo uitgeroeid. Als Aristoteles had kunnen twitteren, hadden de Dodo’s zijn tweets kunnen lezen en hadden ze nu nog vrolijk rondgehuppeld op Mauritius.
In 2016 maakte Ikea bekend het ‘roer om te gooien’ met een vernieuwde positionering. Met ‘Aandacht maakt alles mooier’ wilde het woonmerk ook de mensen aanspreken die bang waren hun eigen identiteit te verliezen in een IKEA tsunami. Als Aristoteles had kunnen twitteren, had IKEA er nooit voor gekozen om onze angst in slaap te sussen.
Maar Aristoteles kon niet twitteren. Ajax verloor dus gewoon van Tottenham Hotspur, Bill van een stier, de Dodo van zijn nieuwe vijand en de mensen met een eigen identiteit van IKEA. Angst is geen vrije gebruikerskeuze, angst is een onderdeel van onze BIOS: Automatisch Negatieve Gedachten Stelselmatig Toelaten. Angst in de juiste dosering maakt het mogelijk om te leven. Door angst te vergroten of weg te nemen, wacht ons hetzelfde lot als van de Dodo op het eiland Mauritius. Met dank aan IKEA.